Passzív – Kömmerling ablakok
A legmagasabb hőszigetelési követelményekhez.

Az energiatakarékos tervezések egyre fontosabbá válnak. Napjainkban a passzívház a legenergiahatékonyabb építési forma: évente legfeljebb 15 kWh fűtési energiát fogyaszt lakótér négyzetméterenként, ami 1,5 liter fűtőolajnak felel meg. Vagyis 90%-kal kevesebb fűtési energiát fogyaszt, mint egy hagyományos meglévő épület, és 75%-kal kevesebbet, mint egy átlagos új épület. Ezt a magas energiahatékonyságot az ablakok letisztult, többkamrás kialakítása, légmentesen zárható konstrukciója, háromrétegű üvegezése, szabályozott hő visszanyerős szellőzés, valamint a napsugárzás passzív alkalmazása teszi lehetővé – a hagyományos fűtés már nem szükséges.

A passzívház kellemes hőmérsékletű, rendszeres friss levegővel kellemes lakóklímát teremt. És gyakorlatilag nincsenek korlátok az építészeti tervezésben sem, beleértve az ablakokat is. A korábbiaktól eltérően, amikor a kialakításuk korlátozott volt, és a profilirányító vonal vaskos megjelenést mutatott, a mai intelligens kialakítások karcsú profilokkal és nagy százalékban üvegezett felületekkel egyedi tervezési lehetőségeket és nagyobb hőenergia-nyereséget eredményeznek.
A „passzívház” egy világosan meghatározott szabvány, világosan meghatározott határokkal. A gyártóknak ellenőrizniük kell ezeket az értékeket a passzívház-szabványra vonatkozóan azáltal, hogy termékeiket „passzívház-kompatibilis komponensként” minősítik. A passzívház ablakok kulcsfontosságú tanúsító testületei és a Dr. Feist Passzívház Intézet és az Ift Rosenheim Ablaktechnológiai Intézet.
Mi a különbség ezeknek az intézményeknek a tanúsítványai között? Mi bennük a közös?

A Dr. Feist intézet már 1992-ben közzétette passzívházi irányelvét. A WA-15/2 jelű ift-irányelv 2011-ben jelent meg. Mindkét intézet a DIN előírásai szerint számítja ki az ablakkeret hőszigetelési értékét (U f érték). EN ISO 10077-2, de más szoftverrel. Az ift nem csak kiszámolja, hanem méri is ezt az értéket a hot box módszerrel. Ez magában foglalja a két különböző hőmérsékleten tartott kamra közé szerelt ablak tesztelését. A mért érték általában jobban közelíti a terepi viszonyokat, mint a számítások, amelyek szükségszerűen biztonsági ráhagyással járnak. Dr. Feist az egész épületet figyelembe veszi számításaiban, míg az IFT csak magát az ablakot elemzi.
Összességében azonban a következők számítanak: Mindkét intézet maximum 0,8 teljes hőátbocsátási tényezőt (összes U w értéket) feltételez az ablakok és üveghomlokzatok tanúsításához. Így az egyik vagy másik tanúsítvány igazolja az ablakok passzívházi alkalmasságát, így megbízható forrás az ablakgyártók, építészek és fejlesztők számára.
A helyes tanácsadás és az ablakok megfelelő beépítése kulcsfontosságú a passzívház hatékonysága szempontjából. Ezért a témával kapcsolatos minden kérdésével forduljon bizalommal hozzánk az alábbi elérhetőségeink egyikén.

www.kommerlingablakok.hu

Mobil: Hajdú Gyöngyi – ügyfél referens
06-20-540-8040