RAL ablak beépítés

A fal és a nyílászárók korrekt csatlakoztatása
Kiváló hőszigetelő képességű nyílászáró használata során kevesen gondolnak arra, hogy a nem megfelelő ablakbeépítés milyen sokat ronthat az összesített hő- és hangszigetelési értékeken.

Korábbi bejegyzésünkben már kitárgyaltuk az ablak ideális beépítési helyét a falazatban, most nézzük meg, hogy milyen beépítési megoldások szükségesek.

Hogyan építsük be?

A hagyományos ablakbeépítés esetén az ablakok és a falazat közötti rést pur-habbal töltik ki. Ez az anyag nem légzáró, így az ablakok körüli réseken keresztül lég és páravándorlás alakul ki. A légcsere már önmagában energiaveszteséget jelent, azonban a fő problémát az jelenti, hogy a lakótérben keletkező pára a hidegebb területeken (ilyen pl. ablakok környezete) az un. harmatpontot elérve lecsapódik. A hézagkitöltésre használt szigetelő anyag nedvességre érzékeny, így ennek hatására hamar elveszíti hőszigetelő képességét.
A RAL rendszerű beépítés ennek megfelelően két ponton javít. Tömítő szalag (ok) segítségével megakadályozza a légmozgást (légtömörséget biztosít) illetve megakadályozza a pára bejutását (és ezáltal lecsapódását) a szerkezetbe. Ezzel biztosítva hosszú élettartamot mind a szerkezetnek, mind a beépítési hézagba befújt hőszigetelő anyagnak.

A ‘klasszikus’ RAL beépítés két oldali (külső és belső oldali) tömítő szalagozással számol (ilyen megoldások láthatók a fenti képeken is). A belső oldali szalag lég- és párazáró tulajdonságú, míg a másiknak a külső oldali vízzárás mellett az esetlegesen bejutott nedvesség szabad távozását is biztosítania kell. Ahhoz, hogy a szalagok csatlakozása megfelelő lehessen, szükség van az egyenes, általában az ablak beépítése előtt már kivakolt falkávára, illetve az épületnek is lehetőség szerint száraznak kell lennie.

Beépítés előtt először a tokra kerül felragasztásra körbe a tömítő szalag, az ablak csak ezt követően kerül be a falnyílásba. Rögzítés és a purhab kitöltést követően a szalagokkal letakarják a beépítési hézagot, majd hézagmentesen csatlakoztatják azokat a falhoz.
Belső párazáró szalag felragasztása az ablakkeretre

A RAL beépítésnek alapvetően semmi köze a passzívházakhoz,
Ablakbeépítési alapkövetelmény (kellene, hogy legyen) a párazárás. Ennek ellenére (Magyarországon) sajnos ma még igaz az, hogy a hagyományos beépítéshez képest jelentős felára miatt szinte csak passzívházak esetében alkalmazzák. Viszont mivel a nyílászárók élettartamát és használati értéket jelentősen növeli, mindenképpen alkalmazni kellene.
(Amúgy passzívházak esetében a képeken ábrázolthoz képest általában más beépítési szituáció adódik, hiszen a korábbiakban megbeszéltek szerint az ablak ideális helye a falszerkezet előtt, a hőszigetelés vonalában van. Ilyen esetben, konzolos ablakbeépítésről beszélünk. Ekkor a külső oldali szalag már nem minden esetben helyezhető el. Mivel ilyenkor is biztosítani kell a beépítési hézag külső oldali víz elleni védelmét erre általában az itt ábrázolt elvi megoldás helyett valamilyen vízzáró szigetelés (pld. EPM membránnal), vagy vízzáró, duzzadó habszalag alkalmazásával találkozhatunk.

Tartókonzolos beépítés a külső hőszigetelés síkjában, alsó él mentén Purenit tokmagasítással

Összefoglalásul elmondhatjuk, hogy az ablakbeépítés során minden esetben az alábbi hármas követelményrendszer teljesülését kell szem előtt tartani:
• Belső oldali lég- és párazárás,
• Hő- és hangszigetelés,
• Külső oldali vízzárás; csapóeső és szél elleni védelem.

Az erkélyajtók és a bejárati ajtók opcióban szerelhetők 2D alumínium küszöbbel, mely szintén hőhídmentes. Az alap belső küszöbtömítéseken kívül egy teljesen zárt külső ütközőszigetelést kapunk. 2D alumínium küszöb A 2D alumínium küszöb az alap küszöbszigetelés víz- és légzárási értékeit növeli.

Az alumínium vízvetővel szerelt bejárati ajtók kiemelt védelmet nyújtanak a csapó esővel szemben, valamint esztétikailag kiemelik a bejárati ajtók küszöbzárását. Az alumínium vízvető a vízzárást és az esztétikumot növeli.

Az összes PRÉMIUM rendszer toktoldói (toktoldó: az alap szerkezetekre szerelendő toldatok, redőny előkészítésnél, külső szigetelésnél és falkáva kiváltáskor használatos tartozék) extra gumiszigeteléssel szereltek. A toktoldók extra gumiszigetelése maximális víz- és légzárást biztosít az ablakszerkezet és a kiegészítő toldat illesztéseinél.