NORMÁL ABLAK BEÉPÍTÉS

Előkészületek
Az ablak beépítés előtt már tisztában kell lennünk a párkányfogadó anyagával. Ahogyan feljebb már említettük, ez rendkívül fontos eleme a szerkezetnek, mivel ez fogadja a külső párkányokat. Egy jó választással elkerülhetők a nemkívánatos beázások, amelyek kellemetlen károkat okozhatnak.
Fontos azt is megjegyezni, hogy a megfelelő méretű toktoldók alkalmazásával a későbbi hőszigetelési ráfordulás és a redőnyláb szakszerű elhelyezése is megoldhatóvá válik.

1. A falnyílások előkészítése és tisztítása
Lényeges, hogy a beépítést megelőzően pontos mérőeszközökkel alakítsuk ki a falnyílásokat, s azokat a munka során mindig tartsuk tisztán.

2. Az ablak nyitási irányának meghatározása
Figyelembe véve a munkakörülményeket, a beépítés előtt meg kell határozni, hogy melyik irányba nyíljon az ablak. Balos ablaknál a pántok, valamint a sarokvasak a nyílászáró bal oldalán vannak, jobbos ablaknál pedig a jobb oldalán. A viszonyítási pont mindig az adott szoba, ahová az ablak nyitódik. Normális körülmények között az ablak mindig a helyiség legközelebbi sarka felé nyílik.

3. Az ablaktok összeszerelése és beállítása
A rögzítő vasak felszerelése a tokra, illetve a szerelési furatok elkészítése nagyfokú odafigyelést és precizitást igényel. A rögzítő vasak és a furatok az ablaktok sarkától legfeljebb 200 mm-re, egymástól maximum 600 mm-re lehetnek.
Az ablaktokot a létrehozott falnyílásba tesszük a kitűzött pozícióban. Közben falapocskákkal, valamint faékekkel tartjuk a függőleges és vízszintes irányokat. Fokozottan ügyelve arra, hogy a függőleges egysíkúságra beszabályozzuk. A rögzítéskor az elhelyezés pontosságában egy-két milliméter eltérés lehetséges.

4. Az ablaktok kitöltése purhabbal
Az ablaktok és a nyílás közti réseket hőszigetelő anyaggal, alacsony tágulású poliuretán habbal kell kitölteni. Figyelve arra, hogy a tokszárak ne sérüljenek. Habosítást követően az egy méter feletti tokszárakat támasszuk ki, mert a tömítő hab esetleges túladagolása problémákat okozhat. A tömítő hab körülbelül hat óra múlva munkálható, a keletkezett felesleges anyagot sniccerrel vágjuk le.

5. A rögzítés után
Ha megfelelően rögzítettük az ablaktokot, akkor következnek az ablakszárnyak. Fel kell tenni a már üveggel szerelt szárnyakat a helyükre. Ezután jön a funkciópróba és az ellenőrzés.
Rendkívül fontos, hogy a nyílászárók beépítése utáni szakipari munkák alkalmával megóvjuk a szennyeződésektől az ablakokat. Ragasztószalag használatakor lehetőleg kerüljük a PVC felületbe diffundáló, valamint maradandó színezést okozó anyagokat.